Az országos főállatorvos kereskedelmi tilalmat jelentett be számos termékre, miután kiderült: dioxinnal fertőzött guar gumi szállítmány érkezett Magyarországra.
A mérgezett adalékanyag valószínűleg Svájon keresztül Indiából érkezett. Süth Miklós arra kérte a fogyasztókat, legyenek óvatosak az olyan termékekkel, amelyek az E 412-esnek nevezett adalékot tartalmazzák.
Dömölki Lívia, a Kosár Magazin élelmezéstudományi szakembere a VGO-nak elmondta: a fogyasztó nemigen tud "vigyázni" a guar gumival, hiszen ez az adalék nem látható a termékekben.
A guar gumi természetes eredetű anyag, amelyet a guar fából vonnak ki. Lekvárokba, üdítőitalokba (pl.: Cappy) keverve az adalék simábbá, és sűrűbbé teszi az élelmiszereket. Többszáz fajta élelmiszerben van guar gumi. A felsorolást lásd a "Miben van GUAR GUMI???" menüpontban
A dioxin elsősorban a zsírszövetekben rakódik le, és nagymértékben, hosszú távon a vércukorháztartás rendellenességeit, és immunrendszeri problémákat okozhat. Azonban miután a gyártó saját laboratóriumában kimutatta a dioxin jelenlétét, a fertőzött készleteket azonnal elkezdték kivonni a forgalomból.
A szakértő szerint az anyag a feldolgozás során kerülhetett a guar gumiba, és csak nagy mértékű fogyasztás esetén okoz tüneteket, bár természetesen jobb elkerülni.
E-412 Guargumi/-enyv/-gyanta
Szerep: Hordozóanyagok, Stabilizálószerek, Térfogatnövelők, Tömegnövelők
Hatás: allergén
A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.
(Reuters - VGO - e-szamok.hu - barikád.hu) |